De Aardappel

De Aardappel, daar ben je mee groot geworden!

De aardappel, we kennen hem allemaal als het welbekende gerecht tijdens je avondeten. Vele van ons zullen de gekookte aardappel zich het beste herinneren. Maar de meeste van ons zijn daar geen echte fan (meer) van. Wij van Raedts Aardappelen weten dat er veel meer in een aardappel zit. Het is zo’n mooi en lekker product en je kunt er zo veel mee! Het is  een veelzijdig basisproduct. Wij willen jullie meegeven dat je nog altijd groot wordt van de aardappel en dat je aardappel op heel veel verschillende manieren kunt bereiden. Het is en blijft een lekker product! 

Rassen

Wereldwijd bestaan er wel 5000 verschillende aardappelrassen. Ze zijn er in alle soorten, kleuren, maten en smaken. Ook de grond waarop ze groeien hebben grote invloed op de aardappel. Wij verkopen de kruimige Agria aardappel en de vastkokende Hansa aardappel. Dit zijn onze favorieten die voor verschillende doeleinden klaar te maken zijn.

Primeuraardappelen

De meeste aardappelen worden gepoot in april, en geoogst in september/oktober. Primeuraardappelen zijn er al eerder. In juni kun je bij ons al de eerste primeuraardappelen vinden. Het is een echte delicatesse. Ze zijn nog jong als ze geoogst worden en worden direct geconsumeerd. Kraakvers dus! Dit geeft de aardappelen een romige smaak. Bijkomend voordeel: doordat ze nog niet volgroeid zijn is de schil nog maar dun. Je hoeft ze dus niet te schillen!

Houdbaarheid

Uiteraard moet je wel van voor af aan beginnen om de aardappel tot zijn recht te laten komen. Dit begint met het bewaren van de aardappel op de juiste plek. Koel, donker en droog, daar houden ze van. Dit kan bijvoorbeeld in de  kelderkast of in de berging. Je zult bij onze aardappelen zien dat er nog een beetje zand aan zit, dit doen we bewust. Als je de aardappel namelijk wast zijn ze minder lang houdbaar. Was je aardappel dus pas voor gebruik, zo kun je er het langste van genieten.  

Hoe gezond is de aardappel nu eigenlijk?

Er wordt veel gezegd over de aardappel in relatie met ‘diëten’.  Is het nu een dikmaker of juist megagezond? De manier waarop je de aardappel bereid en eet heeft hier natuurlijk veel mee te maken. Maar één ding is zeker: de aardappel past wel degelijk in een gezond dieet!

Naast veel belangrijke vezels, bevat de aardappel diverse vitamines en mineralen die in andere bronnen van koolhydraten (pasta/rijst) niet voorkomen. 100 gram gekookte aardappelen bevat meer vitamine B1 en B6 dan bijvoorbeeld een tomaat of broccoli. En nieuwe, net geoogste aardappelen zijn een goede bron van vitamine C. De aardappel is hartstikke gezond, als je maar niet iedere dag een frietje met mayonaise eet. Als je +- 250 gram (en dit is zelfs best veel) gekookte, gepofte, gepureerde, of gebakken aardappelen eet, ben je supergoed bezig.

IMG_9677.jpg

100 gram aardappels bevat:

  • 77 gram water

  • 19 gram koolhydraten

  • 2 gram hoogwaardig eiwit 

  • 2 gram voedingsvezel

  • 0 gram vet 

Aardappelen zijn een bron van:

  • Vezel

  • Kalium

  • Vitamine C

  • Vitamine B1

  • Vitamine B6