Krieltjes

Krieltjes

Ingrediënten:

- 1,5 kilo krieltjes (Hansa aardappel)

- zout

- olie 

- kruiden naar eigen smaak 

+- 25 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Spoel de krieltjes schoon onder de kraan, let op: laat de schil zitten. Dit geeft juist meer smaak aan de gebakken kriel. Mocht je de krieltjes iets te groot vinden, dan kun je ze een aantal keer door snijden (zo zullen ze ook sneller gaar zijn). Verwarm een koekenpan met wat olie en doe de gewassen krieltjes in de pan. Leg de deksel op de pan om zo de aardappel te laten garen. Schud ze op tijd om zodat ze niet aanbakken. Zorg dat ze wel een goudbruin korstje krijgen. Na 20 minuten strooi je wat zout over de krieltjes. Naar eigen smaak kun je nog wat andere kruiden toevoegen. Let op! Doe de kruiden pas later op de aardappelen anders zullen de kruiden verbranden tijdens het garen. Laat ze nog +- 5 minuutjes bakken en je hebt een heerlijke kriel. Tip: je kunt de krieltjes ook eerst 5-10 minuten koken en hierna in de pan doen voor het krokante laagje. Als je het druk hebt en het eten snel op tafel wilt hebben, is dit ideaal!

983df3b8-7fb3-43fa-960e-14fc9eeb6294.JPG

Gepofte krieltjes

Ingrediënten:

- 1,5 kilo krieltjes (Hansa aardappel)

- zout

- peper

- olie 

- créme fraiche 

- lente ui / bosui 

+- 35 minuten 

4 personen

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de krieltjes schoon onder de kraan, let op: laat de schil zitten. Prik op verschillende plekken gaatjes in de kriel met een vork. Meng de krieltjes in een kom met olijfolie en een beetje zout. Leg de krieltjes uit elkaar op een ovenplaat bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven. Meng ondertussen in een schaaltje de creme fraiche met gesneden ringetjes lente ui / bosui en voeg een beetje zout en peper naar smaak toe. Haal de gepofte krieltjes na 30 minuten uit de oven en maak een kleine inkeping in de krieltjes. Doe hier een klein lepeltje van de creme fraiche met kruiden in en serveer het op tafel. 

gepofte krieltjes.jpg