Kruimig Agria

Aardappelpuree

Ingrediënten:

- 1 kilo Agria aardappel

- 100 gram ongezouten roomboter

- 1 mespuntje nootmuskaat

- zout

- peper

- peterselie

- optioneel: scheutje halfvolle melk

+- 25

4 personen

Bereiding:

 

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in circa 20 minuten gaar en giet ze af. Stamp de aardappelen met een puree stamper tot puree. Roer de boter door de puree en stamp het goed door elkaar. Breng het op smaak met peper, zout en peterselie. 

Wil je de puree wat dunner hebben dan kun je er een scheutje halfvolle melk door doen. 

2.jpg

Pomme Duchesse

Ingrediënten:

- 650 gram Agria aardappel

- 1 ei

- 100 gram ongezouten roomboter

- 1 mespuntje nootmuskaat

- zout

- peper

+- 45 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in circa 20 minuten gaar en giet ze af. Verwarm de oven voor op 190 ℃. Stamp de aardappelen met een puree stamper tot puree. Klop het ei los. Roer het ei en de boter door de puree en stamp tot een smeuïg mengsel. Breng het op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schep de puree in een spuitzak en spuit hoge rozetten rozen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de pomme duchesse in +- 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. 

Groene aardappel soep

Ingrediënten:

- 750 Agria aardappelen 

- 1 dunne prei  

- 2 a 3 stengels bleekselderij         

- 4 teentjes knoflook

- 4 el olijfolie

- 1,5 liter groentebouillon 

- 125 ml crème fraiche 

- 20 gram peterselie

- 20 gram basilicum 

- zout

- peper

+- 35 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Snijd de groente in stukjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de prei, bleekselderij en knoflook 10 minuten op laag vuur (de groente mogen niet gaan kleuren). Snijd de aardappels in stukjes en voeg deze samen met de bouillon toe aan de gefruite groente. Breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep in circa 20 minuten gaar. Voeg de crème fraiche toe en roer de basilicum en peterselie door de hete soep. Draai het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel kun je nog wat fijngesneden kruiden erbij serveren. 

Aardappel wafels

Ingrediënten:

- 1 kilo Agria aardappel

- 150 ml halfvolle melk

- 100 gram zelfrijzend bakmeel

- 2 eieren

- zout

- peper

- olie (om in te vetten)

- kruiden naar eigen smaak (rozemarijn, bieslook, Parmezaanse kaas) 

+- 60 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Schil de aardappelen en kook ze tot ze zacht zijn. Giet ze af en doe de melk erbij, maak hiervan een puree.  Breng de puree op smaak met zout en peper en laat het +- 15 minuten staan. Verwarm ondertussen het wafelijzer en vet dit in met de olie, gebruik hiervoor een kwast. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel en de eieren toe en zorg dat het een glad mengsel wordt.  Kruiden kun je naar eigen smaak bijvoegen, denk hierbij aan rozemarijn, Parmezaanse kaas of bieslook. Neem 1 volle eetlepel en schep deze op beide kanten van het wafelijzer.  Zodra de wafels een beetje kleur krijgen draai je ze 1x om (tijdsduur is afhankelijk van het wafelijzer). Zet de oven aan op 50 graden, hier kun je de wafels die klaar zijn in warm houden totdat ze allemaal klaar zijn.

IMG_0285 nieuw.jpg

Aardappeltruffel soep

Ingrediënten:

- 450 gram Agria aardappelen 

- 800ml groente bouillon

- 50 gram Parmezaanse kaas        

- 2 teentjes knoflook

- 1 rode ui

- verse tijm 

- 200 ml kookroom

- 2,5 eetlepel truffelolie

- zout

- peper

+- 30 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Snijd de ui en knoflook klein en fruit deze aan in een grote pan met wat olie. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en bak ze +- 1 minuutje mee met de ui en knoflook. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat het ca. 15-20 minuten koken zodat de aardappelen goed gaar zijn. Pureer de soep fijn met de staafmixer en voeg dan de truffelolie, kookroom en de Parmezaanse kaas toe. Blijf goed roeren zodat de kaas niet gaat klonteren. Voeg naar eigen smaak wat peper en zout toe. Garneer de soep met een takje verse tijm.