Zoete aardappel

Zoete aardappel friet

Ingrediënten:

- 4 zoete aardappelen

- verse rozemarijn

- grof zeezout

- mayonaise

- kerriepoeder

+- 20

4 personen

Bereiding:

 

Neem de 4 zoete aardappelen en was ze goed schoon, de schil laat je zitten. Snijd de kontjes van de zoete aardappelen en maak dan mooie lange frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de frituur is voorverwarmd op +- 150 graden. Gooi de zoete aardappel friet in porties in de frituur. Let op! Het mandje mag niet te vol zitten. Na ongeveer 5 minuten zullen de frietjes klaar zijn. (je hoeft ze dus niet voor te bakken) Heb je maar heel weinig in je frituur mandje dan kan het zijn dat ze na 2/3 minuten al klaar zijn. Ondertussen meng je het grove zeezout met de rozemarijn. Haal de zoete aardappel uit de frituur en laat ze goed uitlekken in een schaal met keukenpapier. Garneer de zoete aardappel friet met het mengsel van zeezout en rozemarijn. En klaar zijn de frietjes. Meng wat mayonaise met kerriepoeder om net een andere smaak te krijgen.

Zoete aardappel soep

Ingrediënten:

- 1 kilo zoete aardappel

- 2 uien

- 3 teentjes knoflook

- 1 groente bouillonblok

- 1,5 liter water

- verse basilicum

- zout

- peper

- scheutje chiliflakes

+- 45 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Schil en snipper de ui, doe dit in een grote soeppan, voeg de knoflook hieraan toe en fruit het aan. Snijd de zoete aardappelen in blokjes en gooi ze erbij in de pan. Roer de ui, knoflook en zoete aardappel goed door elkaar zodat de smaak wordt versterkt. Giet 1,5 liter water samen met het groentebouillonblokje erbij en breng het aan de kook. Zodra de zoete aardappel zacht is gebruik je de staafmixer om het tot een glad mengsel te maken. (indien je een boerensoep wilt, zorg dan dat je het niet allemaal kapot pureert) Voeg naar smaak wat peper, zout en chiliflakes toe. En vervolgens garneer je de soep af met de blaadjes basilicum, je kunt ze ook klein snijden en door de soep mengen.

Hasselback van zoete aardappel

Ingrediënten:

- 4 zoete aardappelen 

- olijf olie

- peper

- zout

- tijm

- 125 ml crème fraiche 

- peterselie

- lente ui / bosui

- geraspte kaas

+- 60 minuten

4 personen

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappelen in schijfjes, maar snijd ze net niet door zodat de aardappel wel nog 1 geheel blijft. Smeer de zoete aardappelen in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Doe ze in een ovenschaal en zet ze +- 45 minuten in de oven. Haal ze na de 45 minuten uit de oven en bestrooi ze met tijm, verse peterselie en geraspte kaas. (houdt de schijfjes een beetje uit elkaar zodat het er ook tussen valt) Zet ze nog ongeveer 10 minuten terug in de oven totdat de kaas goed gesmolten is. Snijd de lente ui / bosui in ringen en meng deze tussen de crème fraiche. Haal de zoete aardappelen uit de oven en serveer ze op tafel met de crème fraiche. Iedereen kan zo makkelijk het gewenste aantal schijfjes nemen.